Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2006 17:37 - Меню за шампиони, Мондиал 2006
Автор: goldmann Категория: Забавление   
Прочетен: 2993 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.06.2006 17:39


Меню за шампиони
Немският майстор готвач Ралф Цахерл сипе съвети за здравословно поведение пред телевизора

Футболен пътеводител към мъжката психика в навечерието на “Мондиал 2006”.
В навечерието на Световното по футбол, мъжката половина от човечеството се подготвя за това, което те разбират под “рай”: четири седмици красива игра на най-добрите световни футболисти. И не само заради оправданието за количествата изпита бира или изключителните права върху дистанционното мъжете се въодушевяват толкова. Според проучване, Световната купа е тяхната възможност за изразяване на истински чувства.

Мондиалът е извънредно положение в живота на обществото, но и за здравето на всеки от нас. Нервите се опъват до скъсване, настроението се блъска екстремно от пълно отчаяние заради загубата на някой любим отбор до възторг от прекрасен гол. Кесийки с чипс и бирени шишета се търкалят по масите.
Как да издържите четирите напрегнати седмици от световното по футбол в Германия, съветва от сайта на “Фокус” майсторът Ралф Цахерл, потомствен кулинар, научил всички малки тайни още невръстен в бащината кръчма в родния Вертхайм.
Зяпането на мачове не е спортуване даже когато събитията на екрана ви карат да подскачате от напрежение. Хрускането на фъстъци, сандвичи, вафли и шоколад може би успокоява душата, но трупа смущаващи заоблености по неподходящи части от тялото. Само с половин литър бира, 100 г ядки и пакетче чипс вие поглъщате калориите, които футболистът изхабява на терена за половин час - само че той ги хаби, а вие ги складирате.
Цахерл, който е немският Звездев по телевизия “Про7″, твърди, че с неговите рецепти пасивното спортуване пред телевизора може да доведе дори до слабеене, но най-важното е, че ястията му не натоварват и без това подложеното на стрес сърце с допълнителни вредни мазнини.
И понеже е майстор-готвач, спечелил още през първата година от професионалната си кариера най-престижната френска кулинарна награда “Мишлен”, 35-годишният Ралф не предлага безвкусни аскетски диети, а изключително пикантни деликатеси и специалитети.
Менюто му е за чревоугодници и най-удобното е, че може се нагъва с пръсти, без да гледаш в чинията.

Салатни заливки
Всички видове зеленчуци, които са вкусни сурови, стават за хрупане пред телевизора, особено ако са полети с пикантен сос. Най-вкусни са краставици, моркови, чушки, репички, цикория, бяла ряпа, целина - стръковете и листата. Измиват се, нарязват се или настъргват според зеленчука. Немците ги ядат на големи резени, които могат да се хващат в ръка и да се топят в паничка с дресинга.

Сос с горчица и естрагон
За порция салата от 250 г са нужни 80 г зърнеста горчица, 1 с.л. захар, 150 г кисело мляко, 150 г кисела сметана, естрагон, сол, смлян черен пипер.
Приготовяне: Смесват се добре горчицата и захарта, млякото и сметаната. Половин връзка естрагон се нарязва ситно, прибавя се към сместа, която после се подправя с черен пипер и сол.

Сос с ябълка и хрян
150 г кисело мляко, 150 кисела сметана, 300 г зелена кисела ябълка, 2 с.л. лимонов сок, 40 г хрян, 1 с.л. захар, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер
Приготовяне: Смесват се заедно млякото и сметаната. Необелена, но настъргана, ябълката се залива с лимоновия сок. Изсипва се и се обърква с млякото и сметаната, като се добавят хрянът, магданозът и захарта. Накрая дресингът се подправя с черен пипер и сол.

мезета

Италиански кюфтенца
Продукти за 4 души: 300 г кайма смес телешко и свинско, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 10 маслини смес зелени и черни, 50 г овче сирене, по 1 супена лъжица градинска мащерка, розмарин и сушен риган, 1 чаена лъжичка ситно накълцана сардела, 2 яйца, сухи хлебни трохи, сол, черен и червен пипер
Приготовяне: лукът за кюфтенцата се нарязва ситно и заедно с настъргания чесън се слага в каймата. Маслините също се нарязват ситно и се прибавят към каймата заедно със сиренето на кубчета, подправките и ситно накълцаната сардела. Каймата се омесва, прибавят й се още яйцата и трохите. Подправя се на вкус. Оформят се малки топки, които се пържат в нагорещено олио и се поднасят, забодени на клечки за зъби. Олиото не бива да е силно сгорещено, иначе кюфтенцата ще изгорят отвън, а вътре ще останат сурови

Обяд с 4 блюда за ценители
Непрекъснатата серия от мачове е основателна причина да се сервира и цялостно меню през телевизора

I. Супа от карфиол
Продукти: глава карфиол, 4 малки глави лук, 1 скилидка чесън, 1 с.л. свеж джинджифил, 20 г кокосови стърготини, почти литър зеленчуков бульон, 300 г кокосов крем - от пакетчета за бързо приготвяне, 1,8 л кисела сметана, сол, мед, соев сос, куркума, къри-паста и олио.
Приготовяне: Карфиолът заедно с лука, джинджифила и чесъна се нарязват и задушават в олиото в тенджера. Поръсват се с кокосовите стърготини, подправя се и се залива със зеленчуковия бульон. Трябва да поври, после се прибавят кокосовият крем и сметаната, всички останали подправки и продукти и се оставя да заври. Следва пасиране на супата. Сервира се в чаши с лъжичка сметана.

II. Салата от праскови с авокадо
Продукти: 2 средно дебели стръка пресен лук, 2 праскови, 1 авокадо, 1 зелена салата, 1 глава червено зеле, 100 г разтворим зеленчуков бульон, 4 листа мента, 200 г кисела сметана, 1 лимон, сол, чер пипер, мед
Приготовление: 1. Лукът се разполовява на дължина, после се реже напряко. Салата и зелето се мият и подсушават. Прасковите и авокадото се разполовяват и обезкостяват, нарязват се на кубчета и се мариноват в лимонов сок.
2. Лукът се задушава за кратко в олио, подправя се и се залива с бульона. След като кипне, ври 2 мин. и се прецежда. Към лука се прибавя авокадото и ментовите листа, подправя се с чер пипер, мед и сол на вкус, после се изсипва и сметаната, като всичко се разбърква така че да се получи нещо като крем.
3. Листата от салатата и червеното зеле се разстилат по чиниите, върху тях се подреждат кубчетата праскова, заливат се с авокадовата смес и салата е готова за масата. Важно е авокадото и прасковите да са съвсем зрели, иначе няма да е вкусна.

III. Бъргър с кълнове
Продукти за четирима: 4 филийки хляб за тост, 1 глава лук, 100 мл прясно мляко, 300 г кълнове - соеви, люцернови или смес, 2-3 яйца, 2 стръка магданоз, 100 г спанак, сол, черен пипер, мускатово орехче, зехтин
Приготовление:
1. Филийките се нарязват на малки кубчета, заливат се с кипналото прясно мляко и се оставят да попият. Лукът се нарязва и запържва леко в зехтина, бързо се добавят в тигана и кълновете и сместа се подправя.
2. Спанакът се бланшира, изцежда, и заедно с кълновете се нарязва ситно, после се разбърква с хлебните кубчета и заедно с яйцата се омесва на тесто. Ако дойде рядко, добавят се трохи за сгъстяване. Накрая в тестото се слага и ситно нарязаният магданоз и тестото се оформя на топки. Топките се изпържват в зехтин, докато получат зачервена коричка. Сервират се разполовени и напълнени със салата или само с домати.

IV. Лятна лазаня с плодове
Продукти за четирима: 12 кори за лазаня, по 100 г ягоди, череши и малини. 4 праскови, 100 г гроздови зърна без семки, 10 ранни сливи, малко масло, 1/2 литър прясно мляко, малко ванилия, 4 с.л. мед, 2 с.л. бяло брашно, 2 жълтъка
Приготовяне:
1. Тавичката се намазва добре с масло и се редят 3 кори.
2. Череши, сливи и праскови се обезкостяват, плодовете се нарязват на кубчета, объркват се с ягодите и гроздето и се редят на пласт върху настланите кори. После се слагат нови кори и отново пласт плодове и пак кори.
3. Няколко лъжици студено прясно мляко се разбиват с брашното и жълтъците, останалата част от млякото се подправя с ванилия и мед и се кипва.
С бабината телена бъркалка се разбива сместа с жълтъците до сгъстяване. Така приготвеният сос се излива върху последната кора на лазанята и се запича за 20 мин във фурната на 180 градуса, после веднага се поднася.



Тагове:   меню,   мондиал,


Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: goldmann
Категория: Забавление
Прочетен: 1690198
Постинги: 15
Коментари: 652
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031